14 júla 2007

Liero

Možno túto hru nepoznáte, pretože je to dosť stará hra, no je jedna z naj lepších akú som kedy hral. Zároveň je to aj prvá hra čo som kedy hral :D a to ešte u kamoša na starej 98 keď som chodil na prvý stupeň. V tom čase ešte neboli také veci ako sú USB kľúče, a ani napalovačky neboli také zriedkavé, takže nie a nie dostať tú hru do môjho (teda nášho rodinného) počítača. Po čase už prišli nové "lepšie" hry a ja som akosi zabudol na to že som túto kedysi chcel. A vtedy prišla spása - internet ( :D) keď došlo k najvyššej nude na internete (teda asi po roku :) ), tak som si spomenul a keďže som mal už aké-také zručnosti so sťahovaním a hľadaním tak som si to napokon zohnal, síce to už asi nebola tá klasická verzia, pretože táto sa volá LieroX, no skoro všetky zbrane i červíci zostali pôvodný.

kecy...
No tak vám o nej trochu porozprávam. hra je jednoduchá, ovládate červa, niektorý si túto hru mýlia s hrou Worms, no podľa mňa je Liero lepší. No späť ku hre,ovládate červa ktorý je vyzbrojený :D ešte pred hrou si môžete vybrať 5 zbraní, ktoré máte od začiatku hry. Taktiež si môžete nastaviť či chcete aby vám počas hry padali balíčky so zbraňami, no treba dávať pozor, pretože každá zbraň ktorú zoberiete nahradí tú ktorú momentálne používate. No takže dokážete používať zbrane rôznych rôzmerov, rôzneho zamerania, na rôzne príležitosti. Okrem toho sa dokáže váš červ hrabať v zemi, a (podľa mňa toto je asi najužitočnejšia vec v hre) používaťNinja Lano, ktoré jednoducho vystrelíte a môžete sa ním rôzne prenášať, vynášať, zachytávať, hojdať sa, no proste všetko čo môže priemerný červ očakávať od lana. Môžete si tiež vybrať level, alebo vytvoriť svoj vlastný v jednoduchom editore. Taktiež môžete vytvoriť vlastného červa, v original verzii môžete upraviť farbu a v LieroX si môžete vybrať aj samotný skin červa.

Takto vyzerá klasické Liero:

A takto vyzerá LieroX:


zbrane...
V LieroX zmizla jedna hlavná zbraň čo ma dosť mrzí :( táto zbraň sa volá Missile, je to zbraň, ktorú môže červ vystreliť a potom sa ovládanie presunie na tú raketu, takže ju môžete šípkami navigovať a pokúšať sa ňou trafiť súpera. Takže v tejto novej verzii používam hlavne tieto zbrane:
  • Bazuka (bazooka) - jednoduchá zbraň ktorá klasicky vypúšťa strely, no niekedy je ťažké zamieriť, takže je najlepšie používať ju keď súper niekde stojí nehybne
  • Big Nuke - najsilnejšia zbraň z hry, v podstate je to niečo ako granát, lenže je to silnejšie, hodíte to, a po pár sekundách sa to rozdelí na viacero častí a tie potom silno vybuchnú. Vhodné to hodiť do hociakej jamy cez hociaku škáru kde je nepriateľ, niekedy je nepriateľ taký hlúpy že sa mu nepodarí zdrhnúť. Čím bližšie je červ k epicentru výbuchu, tým viac mu to ublíži.
  • Plameňomet (Flamer) - červ vypustí plameň, aj pre túto zbraň je dôležitá blízkosť a stabilita nepriateľa.
  • Lejzer (Laser) - perfektá zbraň pokiaľ je súper v akejkoľvek polohe - vodorovnej či vertikálnej. jedna výplň je schopná zničiť jedného červa, takže opäť to chce zručnosť v mierení.
  • Super Brokovnica (super shotgun) - táto brokovnica striela dosť silné strely, no nevýhodou je že len 2 na jedno nabitie.
Inak celkový zoznam (+ recenzia Liero) nájdete TU

Ovládanie, hratelnosť...
Je úžasné, že autori túto hru vložili len na plochu 320x200 (teda samozrejme si to môžete aj zväčšiť na celú obrazovku, no budete viac vidieť kockatosť celej hry). A ovládanie je fakt jednoduché, všetko zvládnete šípkami a štyrmi obyčajnými tlačidlami. šípkami doľava doprava sa pohybujete, šípkami hore dole mierite zbraňou. prvým tlačídkom strieľate, druhým vystreľujete Ninja Lano, tretím skáčete (a keď vysíte na lano tak stlačením sa ho pustíte) a držaním štvrtého tlačídka sa objaví názov zbrane a vy si môžete vybrať zbraň ľavým a pravým tlačídkom. Tým najhlavnejším plusom hry je možnosť hrať hru i s kamošom na jednom počítači. Dá sa hrať i proti počítaču, no inteligencia toho počítačového súpera je.... podpriemerná? No skrátka niekedy sa len tak sám zabije alebo robí nelogické ťahy.
Typy...
v X verzii si môžete vybrať 4 typy hry -
  • DeathMatch - klasický suboj "každý proti každému"
  • Team DeathMatch - celkove môžu hrať 4 tímu proti sebe. Ak nechcete hrať proti vašemu kamošovy tak si dajte toto a môžete byť v jednom tíme spolu.
  • Tag - Niečo ako naháňačka typu "máš to" alebo "máš babu", na začiatku je jeden červ zvolený ako "TO", ostatný sa ho snažia zabiť, keď sa niekomu konečne podarí ho zabiť, tak je zase on "TO" a takto to pokračuje.
  • Demolitions - Vašou úlohou je zničiť čo najviac pôdy.
(U)záver
Pokiaľ máte plné zuby tých ťažkých, komplikovaných, dlho načítavajúcich moderných hier, tak si určite skúste zahrať túto hru, je to perfektná hra na rozptýlenie a na využitie voľného času, keď sa už neoplatí spúšťať "ťažšiu hru" no stále máte pár minút času.
Hru LieroX si môžete stiahnuť napríklad z Tejto oficiálnej stránky, originálnu hru Worms si môžete stiahnuť napríklad Odtiaľto, no zrejme vám bez nejakých špeciálnych programov na XP nepôjde.

2 komentáre:

Pri písaní vášho komentára môžete použiť jednoduché html značky ako sú <b>, <i>, <a> a podobne.
Nezabudnite ich uzavrieť :)