18 októbra 2008

Načo je Google Profile?

Internet je presiaknutý profilmi. Ak ste prihlásený na nejakej službe, tak je možné že aj vy už nejaký máte. Profil slúži na jemné spoznanie osoby, samozrejme, že sa podľa profilu nedá zistiť aký človek je, no ak v ňom vypĺňa pravdivo, tak môžete čítať medzi riadkami. Preto je dobré si aspoň jeden profil spraviť. Je to užitočné aj pre tých čo majú webové stránky, lebo návštevníkov často zaujíma aký / kto je ich autor.

Google Profile (G.P.) je by mal byť iný ako ostatné profily. Keďže Google pokrýva veľa služieb, na ktoré vám stačí len jeden účet, tak Google vytvoril jednoduchý profil, ktorý sa zobrazí pri všetkých službách, teda aspoň by to tak malo byť v budúcnosti.

Súčasnosť
Momentálne G.P. môžete nájsť:
-V Google Reader pri Priateľoch na zdieľanie. Tento profil je tu však len nepatrný, objaví sa len pri prejdení myšou na meno.



Zjednodušený profil v Readeri

-V Knoli pod položkou My Bio. Môžeme tam vidieť trošku inak zoradený profil a pri položke About pribudli veci ku Knolu, ako komentáre a podobne.



- Na Google Maps ako My Profile. Profil je stlačený naľavo, zatiaľ čo napravo sú mapy a zhodnotenia miest.



- Na Google Book ako My Library, naľavo profil, napravo knihy vo vašej "knižnici".


Aktualizácia: Na gmail-i v kontaktoch nájdete G.P. tiež, aj keď len v podobne jedného linku pod kontaktom.


Ak používate aspoň jednu z týchto služieb, tak by ste si mali G.P. vyplniť aj vy.

V porovnaní s tým koľko služieb je na Google, je dosť málo tých ktoré podporujú G.P..
Kde by nebolo od veci pridať G.P.:

Na Blogger - Blogger ponúka vlastný profil, kde je viac vecí na vyplnenie, obľúbené filmy a podobne. G.P. by mohol podobne ako v predošlých prípadoch pridať profil naľavo a napravo dať už len blogy ktoré spravujete.

Na Google Calendar - opäť možná stránka s profilom na jednej strane a vašimi kalendármi napravo.

Na Orkut - ďalšia služba na ktorej máte samostatný profil by mohla byť zosynchronizovaná s G.P.

Na Google Groups - profil tam obsahuje hodnotenia príspevkov osoby a aktivitu.G.P. by k tomu kľudne mohol byť pridaný.

Rozhodli ste sa vyplniť vlastný Google Profile? Tu vám vysvetlím ako na to, popritom budem pridávať vlastné poznámky k jeho vlastnostiam.
V prvom rade sa prihláste na váš účet na akejkoľvek Google službe. Potom choďte na tento link:

http://www.google.com/s2/profiles/me

Stránka by vás mala presmerovať na váš profil, ktorý je zatiaľ prázdny. Adresa sa zmení na podobnú tej hore, len miesto "me" v nej bude dlhší riadok čísel a písmen. Pre vyplnenie kliknite na Edit profile. Vypĺňania sú rozdelené na tri časti:

1 Just the facts - len fakty:
Krstné meno, priezvisko, prezývku, kde ste vyrastali, kde žijete, akého ste povolania, aké školy ste navštevovali a akú navštevujete - to všetko tam tam môžete uviesť, čisto fakty. Dobrá je možnosť zobraziť / nezobraziť celé meno. Pri tejto časti môžete zmeniť aj foto, ktoré môžete pridať z počítača, z url adresy alebo z vašich Picasa webových albumov.



2. A little personality - trošku z vašej osoby:
Máte tam miesto na vpísanie krátkeho "bio", teda trošku o vás. K dispozícii je zopár formátovacích nástrojov. Google tam pridal aj obyčajné pole - na vaše záľuby, ale aj neobyčajné, kde uvediete vašu superschopnosť (neviditeľnosť, či schopnosť jedenia čipsov) a čo na Google nenájdete (raj, spam, život...).



3 Links - odkazy:
Google dokáže zistiť zopár odkazov napojených na vás automaticky. A tie, čo nenájde si tam môžete pridať. Môžete si ich aj zoradiť zvrchu nadol, či upraviť ich názvy.



Google pridal aj dočasný badge pre Američanov, ktorí volia. Na jednej strane je mi to síce na nič, no na druhej som rád že sa to tam aktualizuje.

Výsledný vyplnený profil by mal vyzerať takto:


Vľavo základné bio, vpravo linky, zaujímavosti a ak ste vpísali správne mesto tak aj drobná mapa.




15 októbra 2008

Keď odo mňa chce Facebook priveľa

 (kliknite na obrázok pre zväčšenie)

Pre tých čo nerozumejú voľný preklad:
Michal získal 100% (13 z 13 otázok). Sprav si 'kvíz' a získaj viac!