29 novembra 2007

Možnosti chatovania cez Google

Google ponúka 3 možnosti na chatovanie, na všetky z nich musíte mať vytvorený účet na Google. Idem prebrať všetky tri - ich klady i zápory:

Google Talk Client

Ako jediný z trojice ho pre používanie musíte stiahnuť a nainštalovať. Napriek tomu ho využívam najčastejšie a zdá sa mi najlepší. V sile spočíva jednoduchosť, len spustiť a môžete chatovať a telefonovať. Možností nastavení je tak akurát, záleží na užívateľa. Napríklad celkom isto neponúka možnosť zmeny zvučky keď vám niekto píše alebo volá. No môžete ten zvuk ľahko stlmiť. Všetky kontakty z gmail-u sa vám tam automaticky zobrazia, a môžete ich aj vyhľadať.
Dobré je aj zobrazovanie keď vám niekto píše, na Gadgete si to niekedy jednoducho nevšimnem. Okrem toho môžete cez tohto klienta aj blokovať kontakt a je tam aj zopár možností pre zmenu vzhľadu chatovacieho okna. Veľkou výhodou oproti webovým aplikáciám je možnosť telefonovania.
Chýbajú mi tam hlavne aktualizácie, takže tento program je pozadu od webových aplikácií, napríklad tam nenájdete multichat a smajlíkov, teda smajlíci sa v Talk-u len vyznačia modrým.



+
Telefonovanie
Rýchlosť
Menšia možnosť padania
(Jednoduchosť)*

-
chýba multichat
chýbajú smajlíci
(jednoduchosť)*


*pre niektorých je jednoduchosť výhoda, pre niektorých je to nevyhovujúce (napríklad cez to nemôžu používať web kameru)

Google Talk Gadget

Je to v podstate doplnok na vašu domovskú stránku Google- IGoogle, no je tu aj možnosť pop-out (otvorenia v novom okne). Gadget je šikovný a v podstate sa dá používať ako klient, no napriek tomu ho odporúčam len ako jednu z tých horších možností, je užitočný len v prípade že ste na cudzom počítači a potrebujete s niekým chatovať. Taktiež ho môžu využiť skupiny ľudí, pretože je tu možnosť Multichat-u. Smajle sú síce pekné, no uvítal by som nastavenie že by sa graficky nezobrazovali, teda akési vypnutie aby sa vám zobrazovali klasicky. Pretože keď je v jednom chate priveľa smajlov a niečo sa sekne alebo refreshne tak zrazu musí previesť animáciu na všetkých. Gadget je v podstate to isté ako Klient, len je to vo webovom prehliadači a obsahuje multichat + smajlíci. A napokon cez to môžete ešte aj zobrazovať videá, stačí vložiť odkaz na video (napríklad na youtube) a video si môžete zobraziť priamo v chate. To isté platí aj pre napríklad slideshow obrázkov a podobne.



+
na spustenie stačí webový prehliadač
Multichat
Prezeranie médií
(smajlíci) *

-
častejšie odhlasovanie pri nestabilnom internete
nemožnosť telefonovania
(smajlíci) *

*niektorým sa smajlíci môžu páčiť, no iný sa bez nich zaobídu.

Gmail Chat

Gmail chat je vstavaný chat do gmail-u a je tu približne od vzniku samotného gmail-u. Cez nastavenia v gmail-i môžete vybrať kto všetko má byť v kontaktoch (to sa odzrkadlí aj v Google Talk client a gadget). Páči sa mi viacero možností:
  • Always- kontakt bude stále v gmail chate .
  • Auto-kontakt bude v chate len ked mu často píšete.
  • Never-kontakt nebude nikdy zobrazovaný v chate.
  • Block- zablokujete užívateľa, takže vám nebude môcť písať.
Najnovšie do chatu pribudli smajlíci a multichat, takže má vlastne skoro podobné funkcie ako Talk Gadget, len výber kontaktov na zobrazovanie je pevne v prehliadači a aj chat okno môže byť buď prilepené k prehliadaču, alebo otvorené v novom okne (pop out). Samozrejme cez to nemôžete volať. Výhoda je, že kontaktom môžete priamo napísať mail, upraviť alebo pozrieť posledné konverzácie. Výhodou je zvukové hlásenie, takže (na rozdiel od gadgetu) viete kedy vám niekto píše.



+
vstavané s gmailom
možnosť nastavenia zobrazenia kontaktov
multichat
smajlíci
spustiteľný v akomkoľvek prehliadači

-
kontakty "prilepené" o gmail
nemožnosť telefonovania

Zhodnotenie

-Chcete si pokecať cez internet s priateľmi a máte domáci počítač? Potom odporúčam Google Talk Client, raz nainštalujete a je to.

-Ak potrebujete s viacerými ľuďmi prebrať nejakú tému a všetci majú google účet tak je najlepšie zapnúť si google talk gadget. Je možné to zapnúť kdekoľvek, či ste v škole, v práci alebo aj doma.

-Pokiaľ ste niekde narýchlo na nete a pozeráte si maily, potrebujete niekomu niečo rýchlo odkázať a osoba je online tak je najrýchlejšie a najjednoduchšie použíť gmail chat.


Jedno je isté, Google sa snaží ako najlepšie vie, aby zlepšilo možnosti chatu, no zatiaľ sa snaží hlavne vylepšiť prehliadačové aplikácie. Dúfam, že čoskoro všetko zjednotí a že Google Talk Client, Google Talk Gadget a Gmail chat budú mať všetko spoločné a cez každé budeme môcť robiť to isté, teda ani jedno nebude pozadu. Takže v budúcnosti dúfam že budeme môcť multichatovať v klientovi, telefonovať cez Gadget a v gmail-i bude možnosť otvorenie chatu podobne ako gadget.