27 júna 2007

Need For Speed

Kto by nepoznal sériu hier s autami - Need For Speed. Prvé hry, pre nás už poriadne zastaralé, poznajú aj staršie generácie. Časom, každým novým dielom, sa tieto hry vyvíjali a vznikali čoraz realistickejšie modely áut a ovládanie áut sa blížilo k realite. Ja spomínam na tieto hry:



NFS: Underground

Tento diel je takpovediac vytrhnutý z prírody (underground = pod zemou, podzemie), celý čas sa závodí vo veľkomeste, je tam celkovo 111 pretekov (ja som sa dostal po 102hý).
Čo tam chýba?

- Polícia - na to, že sú to ilegálne preteky, tam chýba polícia, ktorá by sa snažila chytiť pretekárov.
- Voľnosť - lokalitami miest môžete prechádzať len keď pretekáte.
- Grafika /?/ - na tú dobu, kedy bola hra vidaná, je grafika na úrovni.




NFS: Underground 2

Druhý diel podzemia bol doplnený vecami, ktoré chýbali v tom prvom. Na políciu však stále môžeme zabudnúť. Pribudlo viac možností úpravy auta, možné kúpiť zo štyroch typov obchodov - laky, motory, nárazníky a špeciality ako sú dvere otvárajúce sa nahor, či iný tachometer. Nechýba už ani voľné pobehovanie po meste a z akéhosi dôvodu boli do hry pridané džipy.




NFS: Most Wanted


Hra je revolučná: konečne zdrháte polícii, konečne nechýba poriadny príbeh a konečne má vaše závodenie vyšší cieľ.

Celú hru postupne porážate pätnástich pretekárov, pričom je každý iný so svojským autom. S prvou trojkou pretekáte na samom začiatku, kde vám, ako súčasť príbehu, zlyhá auto. Prehrali ste tak závod a musíte dať svoje auto výhercovi - Razorovi, práve keď sa tam zjaví polícia, takže nemáte ako zdrhnúť a ste zatknutý. Keď sa vrátite z väzenia, tak sa dozviete, že Razor sa dobojoval na špic pätnástky najlepších a ak ho chcete poraziť, musíte aj ich. Tak sa začína vaša hra - musíte začať celkom od nuly, aby ste sa vrátili na miesto, ktoré by inak patrilo vám. Hrou vás sprevádza kočka Mia, ktorú hrá Josie Maran.

Poraziť pätnástich závodníkov vôbec nie je také ľahké, pretože každý od vás požaduje určité vyhraté preteky a chcú od vás aj rôzne kúsky s políciou, napríklad im narobiť čo najväčšie škody, alebo sa nechať naháňať určitý čas bez chytenia. Tvorcovia zjavne chceli viac využiť prítomnosť polície.


Hra je náročná. Pribudli prvky, ako spomalenie času, počas ktorého sú kolesá auta šmykľavejšie. Keď sa to naučíte ovládať, tak vám to môže veľa krát zachrániť závod (či krk, ak vás naháňa polícia). Náročnosť hry sa zvyšuje. Ako zlepšujete autá, tak ste čoraz rýchlejší a čím rýchlejšie idete, tým ťažšie sa vám auto zvláda. Prejsť celú hru vyžaduje nie len dobre zvládnuté hranie, ale aj pevné nervy a vytrvalosť.

Moje Screeny:








NFS: Carbon

Palmont city je mesto, kde sa všetko začalo a kde sa všetko aj končí. Hra je pokračovaním hry Most Wanted. V Palmont city sa vaša postava naučila pretekať, avšak jednej noci vás z neho neprávom vyhnali. Potom nasledujú všetky udalosti z hry Most Wanted. V predchádzajúcej hre na konci získate naspäť svoje auto - BMW M3 a na ňom sa aj vraciate do rodného mesta PC. Cestou vás začne naháňať seržant Cross (tiež z predchádzajúcej hry). Vy havarujete a už to vyzerá na zatknutie, lenže prídu vaši bývalí priatelia a Cross je nútený odísť. Zvyšok hry sa pokúšate očistiť si meno a zistiť, kto na vás narafičil pascu, kvôli ktorej ste boli nútený odísť. Opäť vás sprevádza kočka - tentoraz Nikki, ktorú hrá Emmanuelle Vaugier.

Hra je kratšia a akosi suchšia než predošlá. Je aj ľahšia a polícia je tu už len na otravovanie, nemusíte s ňou plniť žiadne úlohy. Dokopy porážate troch bossov a získavate ich územia. Ku koncu musíte ešte poraziť štvrtého bossa, ktorý je zároveň zodopovedný za vaše minulé vyhnatie z mesta.

Čo je podstatne lepšie na tejto hre oproti predošlej, je značné zvýšenie možností upravenia auta. Predtým ste mohli použiť len pár nálepiek a niekto by dokázal za krátky čas vyrobiť na vlas rovnaké auto, lebo tých možností tam vážne nebolo veľa. Tu je to iné a vy si môžete auto upraviť na vlastné.
Opis:
Začnem tými dobrými vecami, moja obľúbená vec na tejto hre a zároveň jeden z hlavných dôvodov prečo som si hru zohnal je tuning, pretože tuning v Carbone už nieje taký jednotvárny kde stačí jeden pohľad na auto niekoho iného a už si ho človek dokáže sám zostrojiť. Tuning v NFS Carbon je výnimočný, hlavne podpoložka- Autosculpt™, je to nový spôsob tunenia pri ktorom môžete každú súčiastku auta -či už je to spoiler, nárazníky alebo kolesá- upravovať, môžete zmeniť šírku, hrúbku, dĺžku, môžete položku zarovnať, obtočiť ba aj zúžiť. Takisto sa mi páči aj pridávanie vinylov(nálepiek), tie môžete tiež zmenšovať, zväčšovať, hýbať nimi, skracovať alebo obtáčať, pomocou týchto prvkov môžete svoje auto z-originálniť a kebyže niekto dostane do rúk obrázok toho auta, tak by sa mu ťažko podarilo spraviť na vlas rovnaký tuning. Takže tuning je veľké plus pre hru.
Čo sa týka výberu áut- je ich 42, týchto 42 áut je rozdelených do 3 skupín:
Pokiaľ obľubujete tuning tak si vyberte triedu Tuner (Lancer EVO, Nissan atď), ak máte radi rýchlosť a exotické autá tak si vyberte triedu Exotic (Lamborghini, porshe atď) a pokiaľ sa vám páčia americké svaly tak je to jednoznačne trieda Muscle (Dodge Charger, Camaro ss).
Zvuk áut mi pripadá veľmi reálny, niekedy, keď môžete, skúste si dať repráky čo najtuhšie, a uvidíte že sa doslova vžijete do role šoféra. Ovládanie je rovnaké ako v MW, takisto tu máte speedbreaker (spomaľovač času) keď ho zaktualizujete tak sa spomalí čas a vaše auto sa dá do tzv. šmykľavého štýlu, čiže ľahšie prejdete zákrutu, dajte si však pozor, pretože v tomto štýle môžete ľahko stratiť rýchlosť a síce prejdete zákrutu bez škrabanca, no môže vás to spomaliť ešte viac akoby ste narazili. Populárne a dosť známe nitro(N2O) ktoré sa odborne nazýva oxid dusný, NFS bez nitra si už ani nedokážem predstaviť, takže pravdaže zostalo. V hre zostali aj poliši, no oproti MW ich nemusíte prechádzať, to musíte iba ak si chcete otvoriť Bonusové karty. Bonusové karty sú karty ktoré vám otvoria rôzne veci, zvyčajne sú to: Vynily, autá, časti na tuning (spoiler a podob).
Grafika je na vysokej úrovni, hral som to na 256MB a načítavalo to hrozne pomaly, takže nič pre slabšie stroje...
Zhodnotenie: Túto hru odporúčam zahrať si, i keď má dosť nedostatkov, no nič nie je dokonalé(okrem mňa :D ) síce je hra krátka a skúsený hráč ju prejde aj do 2,3 dní, no hra pokračuje aj po prejdení kariéry, môžete plniť Challange series (výzvy) alebo sa snažiť získať Bonusové karty, okrem toho si môžete skúsiť zahrať cez sieť...
Tejto hre dávam:
85%




Viac obrázkov TU
Moje Screeny:




Ako spoznáte vašu záľubu do rýchlych áut? Jednoducho, po tejto recenzii si hneď zoženiete niektorý z dielov NFS, alebo ak nejaký máte tak už aj bežíte prevetrať CD :)


GTA San Andreas

GTA san andreas logo


Grand Theft Auto San Andreas je dlhý čas najlepšia hra GTA na PC, teraz sa to pokúša zmeniť GTA IV.


Postava, ktorú ovládate, je černoch CJ, ktorý sa vracia do svojej rodnej štvrte Grove Street. Levelov je veľa. CJ sa postupne rôznymi okolnosťami dostane do ďalších dvoch miest, pričom ho všade čakajú misie rôzneho zamerania. Niektoré patria k hlavnej dejovej línii - CJ hľadá vraha svojej matky.

Mestá v hre sú tri:  Las Venturas, San Fiero a Los Santos, pričom každé z nich je napodobenina ozajstného USA mesta (→ Las Vegas, San Francisco a Los Angeles). Lokality v hre sú veľké a môžete ich prehľadávať na rôznych prostriedkoch: bicykloch, motorkách, autách, lietadlách a vrtuľníkoch.
Niektoré veci na hre sú ale patetické, ako napríklad umelá inteligencia ľudí v hre, prípadne jednotvárnosť prostredia, ktorú si všimnite po dlhšom hraní. Aj samotné misie začnú otravovať, hlavne dlho omieľaná misia, kde musíte ovládať lietadielka a autíčka. Tiež mi chýbajú smerovky na iných autách, nemá cenu snažiť sa nenabúrať, keď pri žiadnom aute nevieš, či náhodou nejde zabočiť.

Vďaka voľnosti hry si táto hra zaslúžila titul 'jedinečná svojho druhu'; i keď tu už bolo pár pokusov napodobniť ju, konkurencia je zdravá, aj keď to majú všetci ťažké, lebo GTA sa už stala synonymom pre hru s možnosťou voľného hrania.

hodnotenie:
77%


Ak ste už znudený všetkým, čo táto hra obsahuje, tak vám odporúčam ešte skočiť na gta.cz a skúsiť si tam pridať modely reálnych áut, niektoré si môžete všimnúť aj na mojich screenoch pod článkom.

A ak chcete ešte niečo lepšie, vyskúšajte si multiplayer cez internet, môžete tak s priateľmi prechádzať celý štát San Andreas.

24 júna 2007

Google Talk

Google Talk je IM od Google.

Hneď po spustení Google Talk si všimnete, že program je malý. Spočiatku sa vám to nezdá byť v poriadku, pretože väčšina užívateľov očakáva veľa funkcií. Google Talk je iný - jednoduchý, s iba najpotrebnejšími funkciami aby nezaťažoval ničím nepotrebným.

Pozostáva z jedného hlavného okna, v ktorom po prihlásení na Google účet vidíte vaše najčastejšie kontakty. Tí, čo sú online, majú pri sebe zelenú (dostupný), červenú (zaneprázdnený) alebo oranžovú (neprítomný) guličku. Tí, čo sú offline, sú sivý.









Po kliknutí na kontakt sa vám otvorí okno na chatovanie, do ktorého mu môžete napísať. Hore máte možnosti:

Call - zavolať zadarmo cez internet, po kliknutí sa vám zobrazí hlasitosť a vlny, ktoré naznačujú kedy vydávate zvuk.

Send voicemail - je to zvuková správa, môžete kontaktu nechať odkaz, ktorý bude odoslaný e-mailom príjemcovi. Nahrávku si bude môcť vypočuť priamo z gmailu, alebo stiahnuť vo formáte mp3.

 Email - v prehliadači otvorí Gmail s novo napísaným mailom pre kontakt.
Go off the record - mimo nahrávku - chat sa nebude ukladať.
View past chats - v prehliadači nájde všetky maily od kontaktu.
Block - kontakt vám už nebude viac môcť napísať a nebude môcť vidieť váš status.
Send Files - odosielanie súborov, po kliknutí vyberiete súbor, ktorý chcete odoslať. Pri odosielaní sa ukáže farebná čiara zobrazujúca priebeh.


 Takto sa zmení písmo a takto sa modreju smajlovia



Vzhľad chatového okna si môžete si vybrať z 11 variant


Program má veľký potenciál, až je škoda, že bol naposledy aktualizovaný v roku 2006. Napriek miernej neaktuálnosti stále používam tento program, a ešte ma nesklamal.

Prejsť na google.com/talk.